MISSIE

waarom?

Een vegetarische levenswijze levert een belangrijke bijdrage aan een goede gezondheid en leidt tevens tot een kleinere ecologische voetafdruk.

 

Om deze redenen willen wij mensen uitnodigen om het vegetarisme een kans te geven, hetzij door wat vaker het vlees te laten staan of door over te gaan op een vegetarische levenswijze.

 

hoe?

Een oplossing kan zijn, om een eventuele (geleidelijke) overstap naar een vegetarische levenswijze te combineren met een verbetering van je kookvaardigheden, zodat je vegetarische gerechten misschien wel lekkerder zijn dan de vleesgerechten die je voorheen bereidde.

 

VEGAJOY wil graag je gids zijn bij je verkenningstocht in de vegetarische culinaire wereld! Wij helpen je om familie en vrienden aangenaam te verrassen met heerlijke vegetarische gerechten.

 

ARGUMENTEN OM VEGETARIƋR TE WORDEN

 

smaakbeleving

Een belangrijke reden is het genieten van het eten. Vlees heeft een maskerende uitwerking op veel smaken, zoals dat ook het geval is bij geraffineerde suiker en chemische zoetstoffen. Het komt vaak voor dat mensen die geen vlees meer eten, na enige tijd merken dat hun geur- en smaakzintuigen aanzienlijk gevoeliger zijn geworden. Het is dan niet meer nodig om op het etiket te kijken welke specerij er in het potje zit. Er gaat letterlijk een wereld aan geuren en smaken voor je open!

 

voedselschaarste

Een zoogdier heeft zo'n 7 kg voedsel nodig om 1 kg te groeien. Dit geldt evenzo voor de mens. Als wij door het eten van vlees 1 kg groeien hebben we daarvoor het equivalent van 49 kg voedsel geconsumeerd. Denk je eens in wat dit zou kunnen betekenen voor de voedselvoorziening in derde wereld landen.

Als je daarnaast beseft dat meer dan 50% van de totale graanoogst in de wereld gebruikt wordt als voer voor slachtvee, zal het je niet verbazen dat de consumptie van vlees een enorme ecologische voetafdruk achterlaat.

 

waterverbruik

De vleesverwerkende industrie verbruikt vele malen meer water dan andere voedingsgerelateerde industrieƫn.

 

CO2 probleem

De vleesverwerkende industrie is voor een belangrijk gedeelte verantwoordelijk voor de CO2 uitstoot.

 

ethiek

Gandhi: "Je kunt het beschavingsniveau van een land afmeten aan de wijze waarop zij omgaan met hun dieren."

 

Vegajoy nodigt iedereen uit om minimaal 1 dag per week vegetarisch te eten.